10 Aralık 2006 Pazar

Yetişkin Eğitimi ( Androgoji ) ve Pedagojiden Ayrılışı

Birçok yerde ve elbette insanların hafızalarında pedagoji öğretme bilim ve sanatı gibi algılansada pedagoji ( paid : çocuk ve agogos : yöneltme ) çocuklara öğretme bilim ve sanatı anlamına gelmektedir. Bugün yetişkin eğitiminin - en azından - ülkemizde istenen noktaya gelememiş olmasının en önemli nedeni, belki de, hala yetişkinlere çocukmuş gibi öğretim yapılmasından kaynaklanmaktadır. Yetişkin çocuktan farklıdır ve yetişkin eğitiminde farklı ilkeler mevcuttur.

Yine başka bir sorun ise eğitimin eski bir anlayış olan "bilgi aktarma amacına" dayandırılmış olmasıdır. Ortalama yaşam süresinin 25 yıl olduğu Eski Roma'da ya da 45-46 yıl olduğu orta çağ Avrupasında toplumsal değişim hızınında oldukça yavaş olduğunu biliyoruz. Belki o çağlarda bireyin okulda öğrendiği bilgiler yaşamı boyunca kendisi için yeterliydi. Oysa günümüzde teknolojik ve yaşam standardındaki gelişmeler sayesinde ortalama yaşam süresi artmış yine teknololojik değişmedeki zaman süresi ise olabildiğince kısalmıştır. Geçmişte birkaç yüzyılda görülen gelişmeler artık 6 ay gibi kısa bir sürede ortaya çıkmaktadır. Öyleyse artık eğitimi bilinenlerin aktarılması şeklinde tanımlamak işlevselliğini yitirmiştir. İşte bu yüzden eğitim, bilinmeyenlerin keşfi ile ilgili yaşamboyu bir süreçtir.

Çoğu zaman gönüllü öğrenenler olan yetişkinler, doyurucu bulmadıkları öğrenme denemelerinden çabucak uzaklaşacaklardır. Bu nedenle uzunca bir süredir yetişkin eğitimi uygulamaları geleneksel pedagojik uygulamalardan ayrılmaktadır. Bu yeni uygulamalara Androgoji adı veriliyor ( Aner köküne dayalı Andr : Adam ) : Androgoji, yetişkinlerin öğrenmesine yardım etme bilim ve sanatı...

Kaynak : Yetişkin Eğitiminde İlke ve Yöntemler Ders Notları
Doç. Dr. Serap Ayhan ( Prof. Dr. )
Ankara Üniversitesi - Eğitim Bilimleri Fakültesi
Halk Eğitimi Bölümü

Hiç yorum yok: